Visie op leren

Wij staan voor gedegen onderwijs. Wij leren kinderen de basisvaardigheden als taal, lezen en rekenen. Hieraan besteden we veel van de onderwijstijd.

Wij sluiten zoveel mogelijk aan bij het niveau van het kind en zijn altijd op zoek naar een manier om de kinderen uit te dagen het beste uit zichzelf te halen. Door middel van observaties volgen we de ontwikkeling van kinderen. Dit doen wij om het aanbod zo passend mogelijk voor elk kind te maken.

Visie op lesgeven

Volgens ons leer je van gelukkige leraren de mooiste dingen. In onze visie is de rol van de leerkracht cruciaal. Goed onderwijs wordt voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van de leerkrachten.

Het schoolteam ontwikkelt zich door middel van scholing zodat zij hun expertise en talenten kunnen inzetten. Dit doen ze zowel individueel als in teamverband. Velen van ons volgen een cursus of opleiding en we werken tijdens onze studiedagen gezamenlijk aan onderwijsontwikkeling.

Interactieve lessen  

Leraren hebben invloed op het leren van leerlingen. Sterker nog: ze zijn de belangrijkste factor. Hoe zorgen zij voor goede lessen, waarin álle leerlingen leren?

Hiervoor zetten wij het lesmodel Expliciete Directe Instructie (EDI) in. EDI kenmerkt zich door een stapsgewijze aanpak. Het lesmodel kent een aantal vaste fasen. Bij de start van de les heeft de leraar een centrale rol: de leraar legt expliciet uit en modelt diverse voorbeelden. Gedurende de les wordt de verantwoordelijkheid steeds meer aan de leerlingen overgedragen. Het doel is dat zij de lesstof beheersen en uiteindelijk zelfstandig aan de slag kunnen.

De leraar activeert de leerlingen en betrekt hen bij de les door (controle-van-begrip) vragen te stellen. Ook wisbordjes, beurtstokjes en overleg met een schoudermaatje zijn veelgebruikte middelen om de leerlingen bij de les te betrekken. Deze technieken dragen bij aan een interactieve les. 

Deze werkwijze levert de leerkracht ook waardevolle informatie op voor het vervolg van de les: beheersen de leerlingen de stof voldoende en kan ik ze dus wat verder loslaten? Hieronder in het fragment geven leerkrachten uitleg over de EDI aanpak op de Lidwinaschool. 

Thematisch onderwijs

In alle groepen wordt wereldoriëntatie in thema’s aangeboden, zoals de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek. We maken gebruik van een lesmethode die aansluit bij de beleving van de kinderen.

Neem het thema ‘een eigen plek’. Mensen zijn bouwers, maar iedereen woont verschillend. Waarom eigenlijk? En wat komt er allemaal bij kijken bij het bouwen van een huis? Hoe ziet jouw ideale huis eruit?

Aan de hand van teksten en filmpjes doen de kinderen nieuwe kennis op en gaan ze zelf op zoek naar antwoorden. De leerkracht leert ze goede onderzoeksvragen te formuleren en geeft ze handvatten om goed onderzoek te doen en de uitkomst te presenteren.

Onze school is een plek waar kinderen mogen ontdekken en leren onderzoeken. Op creatief vlak  sluiten we zoveel mogelijk aan bij thema’s en werken we nauw samen met Stichting Kunsteducatie De Rode Loper. Zij bieden een gevarieerd aanbod rond creativiteit en verbeelding. 

Academische Opleidingsschool 

De Lidwinaschool is een geaccrediteerde academische opleidingsschool. We werken samen met de UPvA (Universitaire Pabo van Amsterdam) en de HvA (Hogeschool van Amsterdam) om onze toekomstige leerkrachten op te leiden.

Daarnaast werken wij samen met het Schoolbureau en bieden wij plekken voor Zij-instromers. 

Daarnaast participeert onze school in de Academische werkplaats Amsterdam.
Met de HvA en de UPvA ontwikkelen we een duurzame ontwikkelagenda en voeren we structureel onderzoek uit naar relevante schoolthema’s. We werken in onderzoeks- en ontwikkelgroepen met docenten, studenten en teamleden. Stagiaires, studenten en zij-instromers zorgen voor levendigheid en houden ons bij de tijd.

Persoonlijk contact 

Het is een open deur, maar wij willen goed onderwijs geven en blijven geven. Samen met de kinderen, ouders en het team zijn we de school.

Wat is er nu mooier dan dat je kind ’s avonds zegt dat het een leuke dag heeft gehad? Dat je kind het goed heeft op school, vriendjes en een leuke en goede leerkracht heeft en dat het nieuwe dingen leert en ontdekt?

In het belang van de ontwikkeling van je kind(eren) zijn wij altijd op zoek naar een goed contact met ouders. Wij gebruiken verschillende communicatiemiddelen (mail, website, Parro-app) maar voor ons staat het persoonlijke contact voorop.

 

Schoolgids